IEA5 Aurinkotalo

lagenergi

IEA5 Aurinkotalo on IEA:n eli International Energy Agencyn ”Task 13 Solar Low-Energy Buildings” -hankkeen esittelyrakennus. Hankkeeseen osallistui neljätoista maata, ja eri puolille maailmaa rakennettiin neljätoista esittelytaloa.

Esittelytalo IEA5 sijaitsee Pietarsaaressa, ja se rakennettiin v. 1993-1994. Tavoitteena oli rakentaa matalaenergiatalo, jonka energiankulutus olisi mahdollisimman vähäinen. Rakentamisessa käytettiin parhaita vuonna 1993 saatavilla olleita tekniikoita. Rakennuksen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat aurinko- ja maalämpö sekä aurinkosähkö yhdessä paksun eristyksen ja matalaenergiaikkunoiden kanssa. Suunnitteluun ja toteutukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Rakennuksen energiankulutus on erittäin alhainen jopa nykyisiin uusiin rakennuksiin verrattuna. IEA5 on itse asiassa edelleen Suomen energiatehokkaimpia rakennuksia.

Tätä tavoitetta ei saavutettu heti alussa, mutta tekninen kehitys auttoi saavuttamaan ja ylittämään sen. Rakennus vastaa nyt lähes nollaenergian rakennusta niin kuin se määritellään EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä.

Teknisen järjestelmän ytimenä on 3 m3:n varaajasäiliö. 10 m2:n aurinkokerääjät ja maalämmitysjärjestelmä varaavat säiliön. Varaajasäiliö palvelee sekä lattialämmitystä että käyttöveden lämmitystä. Talossa on kaksi erillistä ilmanvaihtoyksikköä, joissa on tehokas lämmön talteenotto – yksi hoitaa huoneiden ilmanvaihdon ja toinen pelkästään keittiön liesituulettimen.

Rakennuksen huoltotilassa sijaitsevat tekniset liitännät, maalämpöpumppu, ohjausjärjestelmät, aurinkoenergiakeskus sekä valvonta- ja mittausjärjestelmät.

Aurinkolämmön ja -sähkön aurinkopaneelit sijaitsevat katolla. Näytön valvontajärjestelmät näyttävät talon toiminnan. Maalämpöpumppu ja aurinkolämmitysjärjestelmä varaavat varaajasäiliön. Säiliön lämpö siirtyy lattialämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen. Jos säiliön lämpötila on liian matala, lämmintä vettä varten on pieni 100 litran jälkilämmitysjärjestelmä. Näytöltä nähdään, mistä energia tulee ja mihin se menee. Järjestelmien hetkellinen teho näkyy myös näytöllä. Valvontajärjestelmä osoittaa esim. että maalämpöpumpun teho on 4,3. Se tarkoittaa käytännössä, että 1 kWh:lla sähköä saamme 4,3 kWh lämpöä. Tässä talossa se tarkoittaa myös, että 1 eurolla saamme takaisin 4,3 euroa.
Valvontajärjestelmään pääsee myös internet-liittymän kautta, joten talon käyttäytymistä voidaan valvoa mistä päin maailmaa tahansa.

Talo on normaali omakotitalo. Kaikki järjestelmät ja rakennusautomaatio on sijoitettu näkymättömiin. Talo hyödyntää erilaisia matalaenergiatekniikoita. Ne ovat kuitenkin samoja, joita nykyään käytetään uusissa rakennuksissa.

Tämä on täydellinen sijaintipaikka aurinkoenergiatalolle. Talosta on hienot näkymät merelle ja ympäristöön. Sisäilma ja lämpötila ovat hyvät. Rakennusautomaatiojärjestelmät huolehtivat kaikesta: lämmityksestä, ilmanvaihdosta, aurinkoenergiajärjestelmistä. Asukkaiden tarvitsee vain asua talossa.

Tekstilähde: VTT